7 nasvetov za daljše življenje

1. Veliko se smejmo. Smeh je pol zdravja in k slednjemu doprinese nižji krvni pritisk, naravno sprošča hormone udobja in nam povzroča simpatične gubice. Težko se bomo sicer sami prisilili v smeh, razen če nočemo izpasti umsko bolni, vendar lahko dopustimo, da nas do režanja pripravi vsaj kdo drug.

2. Ne preskakujte  vsakodnevnega zajtrka, ki mora biti uravnotežen in je lahko obilen. Seveda pazimo, da ne bo ravno vsak zajtrk angleški zajtrk, vendar naj bo izdaten, še posebno če bomo čez dan fizično aktivni. Večji ko je zajtrk, manjša je večerja, kar pomeni manj akumulacije maščobe v telesu.

3. Spanje je pomembno za telo in duha, med počitkom se regenerirajo mišice in razstruplja telo. Človek mora spati vsaj 7 ur dnevno, priporočljivo je, da spimo nekje okoli časovnega termina med polnočjo in tretjo zjutraj. V tem obdobju naj bi bil spanec najbolj krepčilen. Bolje je, da vsaj tri ure pred spanjem ne jemo, da ne pijemo kislih pijač in tistih z mehurčki.

4. Naj vam ne bo gnusno! Oglejte si svoje blato v stranišču (ali kjerkoli že opravljate večjo potrebo). Vaš kakec mora biti gladek, tipične rjave barve in znane oblike. Če imate stalne probleme s trdim blatom, če vas boli med opravljanjem potrebe in če je vaš odpadni material čudno temne ali rdeče barve, potem pojdite k zdravniku. Rak debelega črevesja in rektuma je zelo pogost in tudi smrtonosen.

5. Ne ležite več kot je to potrebno za spanje in za seks. Ležanje namreč šibi hrbtne mišice, kar boste žal opazili in občutili šele na stara leta. Hrbtne mišice so zelo pomembne za položaj vretenc in tudi živcev, ki vodijo iz hrbtenjače, zato jih je potrebno stalno krepiti.

6. Ne jejte samo zelenjave, temveč tudi barvito zelenjavo. Različne barve v posameznih vrtninah pomenijo različne hranilne snovi in antioksidante. Sicer bodite pazljivi na umetna barvila v sadju in zelenjavi, ki je na voljo v veleblagovnicah. Najboljše je domače sadje preverjenega izvora.

7. Napolnite se s kisikom! Pojdite na svež zrak vsaj enkrat na dan in pljuča do konca napolnite z zrakom. Vdihnite s prsmi in tudi s prepono, da napolnite tudi spodnje dele pljučnih kril. Razširili boste žile in zmanjšali stres. Še bolje pa je izvajati aerobne vaje, torej tek, plavanje, kolesarjenje in druge ‘dihalne’ športe, kjer dodobra ‘preventiliramo’ telo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.