Sedem naravnih afrodiziakov

Strokovna javnost je glede afrodiziakov močno deljena. Mnogi strokovnjaki menijo, da nekatera živila, zelišča, začimbe in drugi prehranski dodatki vsebujejo snovi, ki vplivajo na naše telo tako, da povečajo spolno slo in vzdržljivost. Spet drugi trdijo, da je ta učinek psihološkega izvora in je posledica simbolike živila. V nadaljevanju vam predstavljamo 7 živil oz. zelišč, ki so nepogrešljiva v slovenski kuhinji in naj bi bila tudi zelo učinkoviti afrodiziaki.

1. afrodiziak: Med

Simbolika tega vsestranskega živila je zanimiva, saj nastane v procesu opraševanja. Vseeno pa naj bi njegovi afrodizični učinki izhajali iz bora in mineralov, ki jih med vsebuje, in ki ugodno vplivajo na človeško telo. Študije so pokazale, da ti minerali povečajo raven testosterona v krvi, hormonov, odgovornih za povečanje spolne sle in orgazma pri ženskah in moških. Prav zato so v antiki med imenovali tudi nektar Afrodite.

2. afrodiziak: Česen

Kljub zelo specifični aromi (oz. vonju), je česen od nekdaj veljal za izredno učinkovit afrodiziak. Povečal naj bi spolno moč in vzdržljivost. Dokazano pospešuje pretok krvi, kar lahko pomaga moškim s težavami z erekcijo.

3. afrodiziak: Rožmarin

Eterična olja mnogih zelišč blagodejno vplivajo na naše počutje s svojo aromo. Eno takih zelišč je tudi rožmarin, ki nam pomaga pri sproščanju in tako doprinese k večji strasti med rjuhami.

4. afrodiziak: Meta (poprova ali črna)

Že Hipokrat in Aristotel sta poznala afrodizični učinek te priljubljene zeli. Morda pa je prav to razlog za njeno priljubljenost med mladimi; sveža meta je namreč nepogrešljiv sestavni del nekaj zelo popularnih koktejlov.

5. afrodiziak: Materina dušica

Podobno kot rožmarin, se tudi materina dušica pogosto uporablja kot dišava, v zgodovini pa je imela pomembno vlogo v raznih ritualih po vsej mediteranski Evropi in na Bližnjem Vzhodu. Daje občutek elegance in čutnosti, zato je učinkovita pri zapeljevanju. Uporabljamo jo kot začimbo, čaj, ali kot dišavo (eterično olje).

6. afrodiziak: Peteršilj

Peteršilj naj bi bil izjemno učinkovit afrodiziak za ženske. Zaradi svojih blagodejnih učinkov na sečila tj. s protivnetnim in odvajalnim učinkom tistim, ki imajo težave z vnetji mehurja, izboljša počutje ter splošno zdravstveno stanje – kar je odlično izhodišče za dober seks.

7. afrodiziak: Janež

Naj bi povečeval libido pri moških in ženskah, vsebuje namreč spojine, ki posnemajo estrogen.

Preverite!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.