7 zlatih pravil za prehrano majhnih otrok

1. Pravilo za prehrano otrok: Jejte v družinskem krogu

Otroku dajte zgled pri prehrani; naj vas vidi, kako jeste zdravo hrano, ki jo mora jesti tudi sam. Kadar otrok s tekom poje kaj zdravega ali poskusi kaj novega, ga pohvalite. Otroci si pogosto vzamejo kar nekaj časa, da se na okus neke hrane navadijo. Obrok naj bo sproščen in prijeten dogodek.

 

2. Pravilo za prehrano otrok: Otrok naj se sam odloči, koliko bo pojedel

Hrano, ki jo mora otrok pojesti, seveda izberite vi, vendar ne vztrajajte pri tem, da mora pojesti vse, kar je na krožniku. Otroka ne silite s hrano, ki mu ne ugaja, poskusite pa jo drugače pripraviti ali drugače servirati.

 

3. Pravilo za prehrano otrok: Poskrbite, da bo otrokova prehrana uravnotežena

Pri prehrani svojega otroka upoštevajte prehranjevalno piramido; otroku zagotovite hrano iz vseh skupin: kvalitetne ogljikove hidrate (v polnozrnatih žitaricah), sadje in zelenjavo, mlečne izdelke, beljakovine živalskega in rastlinskega izvora, slaščice in sladki napitki pa naj bodo na jedilniku otroka čimmanj pogosto.

 

4. Pravilo za prehrano otrok: Trije obroki in dve malici

Otroško prehrano razdelite na pet obrokov, torej tri glavne obroke in dve malici. Pri glavnem obroku naj bi otroku ponudili dve jedi, za malico pa izbirajte zdrave, hranljive jedi.

 

5. Pravilo za prehrano otrok: Omejite nezdravo hrano

Ocvrta, pohana, zelo slana in mastna hrana ter sladice naj bi bili na otrokovem jedilniku čimmanjkrat. Izogibajte se močno predelani hrani, sladkim sokovom, gaziranim pijačam. Otrok naj nikoli ne pije kave ali pravega čaja in pod nobenim pogojem alkohola.

 

6. Pravilo za prehrano otrok: Poskrbite, da bo otrok dovolj pil

Otroku zagotovite šest do osem kozarcev (100-120 ml) tekočine na dan. Najboljša je seveda navadna voda, sprejemljivi so tudi sveži, nesladkani sokovi ali zeliščni čaj. Otrok naj se čimprej navadi piti iz kozarca, ne iz stekleničke.

 

7. Pravilo za prehrano otrok: Otroka nikoli ne nagrajujte s hrano

Slaščice ali hitra hrana ne smejo biti nagrada za vašega otroka. Otroku ponudite hranljive slaščice s čimmanj sladkorja, po možnosti s polnozrnato moko in svežim sadjem. Lepo vedenje ali dosežke nagrajujte vedno s pohvalo, igro, pogovorom, izletom ali branjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.