V sedmih dneh ste lahko 3 kg lažji

Trebušna slinavka je odgovorna za uravnavanje krvnega sladkorja in hitro presnovo. Če prehranjevalne navade uglasimo s potrebami te »sladke točke«, kakor ji radi pravijo dietologi, lahko maščobne blazinice stopimo, ne da bi bili žrtve stalne lakote. Nasprotno, privoščimo si lahko obilo hrane, ki odganja slabo razpoloženje; čokolado ali beli kruh denimo. Prav ste prebrali! Nova dieta dopušča celo predelane ogljikove hidrate, ki naglo dvignejo raven krvnega sladkorja, le jesti jih moramo v kombinaciji s shujševalno hrano. Uživajmo torej s polnim trebuhom sedem dni in izgubimo do tri kilograme!

Zakaj preveč ogljikovih hidratov redi?
Ogljikovi hidrati so vir telesne energije in umskih sposobnosti, saj nas oskrbijo z življenjsko pomembno glukozo. Vendar pa ogljikovi hidrati z visokim glikemičnim indeksom naglo dvignejo raven sladkorja v krvi, zato mora trebušna slinavka izločiti več inzulina, ki energijo dostavi celicam. Inzulin tudi dovaja glukozo ledvicam in mišicam, in sicer v obliki glikogena, brez katerega se ne bi mogli ukvarjati s športom. Če kaj inzulina ostane, se uskladišči v obliki maščobe. Razumljivo je torej, da so ženske, ki jedo pretežno hrano z visokim glikemičnim indeksom, močnejše od vrstnic, ki uživajo hrano, ki le počasi dvigne krvni sladkor. Opozoriti pa je treba še na eno slabo lastnost predelanih živil, namreč hiter dvig inzulina lahko povzroči nagel padec krvnega sladkorja, zaradi česar smo kakšno uro ali dve po tem, ko smo pojedli krof, še bolj lačni kot pred malico.

Zakaj premalo ogljikovih hidratov redi?
Paradoksalno pa imajo lahko ženske, ki uživajo kar najbolj naravne ogljikove hidrate, še večje težave z vitko linijo. Kadar organizmu primanjkuje energije, nosijo posledice predvsem mišice, če je primanjkuje iz dneva v dan, lahko v 12 tednih izgubimo kar 32 odstotkov mišičnega tkiva! Prav mišice pa pokurijo največ kalorij. Strokovnjaki zato svarijo, da primanjkljaj ogljikovih hidratov pri hitrih dietah vse prepogosto vodi v mišično oslabelost, posledica pa je, da je hujšanje zelo naporno, če ne sploh nemogoče.

Ključ je v pravi kombinaciji
Da bi postali ali ostali vitki, se moramo torej samo naučiti poiskati zlato ravnovesje pri uživanju ogljikovih hidratov. Tako bomo shujšali petkrat hitreje, in to celo ob uživanju prepovedane hrane, kakršna je čokolada. Da pa bi lažje krmarili med preveč in premalo, moramo spoznati dragocene »partnerje«, ki upočasnijo presnovo ogljikovih hidratov:

– Beljakovine; upočasnijo absorpcijo glukoze, tako da prehaja v krvni obtok enakomerneje. Krvni sladkor ne poskoči in ne izloči se preveč inzulina. Dokazali so, da ženske, ki jedo predelane ogljikove hidrate v kombinaciji z beljakovinami, shujšajo dvakrat hitreje kot ženske, ki uživajo zgolj ogljikove hidrate.

– Vlaknine; zelenjava, sadje, stročnice, polnozrnati izdelki upočasnijo presnovo hitrih ogljikovih hidratov, saj vlaknine zavrejo njihovo pretvorbo v glukozo. Vlaknine torej omogočajo hujšanje, ker preprečujejo, da bi bilo v krvi preveč sladkorja. Obenem vlaknine zavzamejo v želodcu veliko prostora, zato ob malo kalorijah nasitijo za dalj časa, povečajo pa tudi izločanje hormona CCK (holecistokinina), ki zavira občutek lakote. Ne presenečajo torej izsledki raziskav, da tiste predstavnice nežnejšega spola, ki uživajo oblilo vlaknin, shujšajo do trikrat hitreje.
Zlato pravilo
Če boste kombinirali poljubne ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom, tudi slaščice, z zaviralnimi partnerji in rednimi prigrizki, boste imeli skozi ves dan dovolj energije, zraven pa boste še hujšali!

Hujšanje z ogljikovimi hidrati
Jesti morate na vsaki dve do tri ure, kar pa še zdaleč ne pomeni, da ste obsojeni na korenček in jabolka. V vsakem obroku skrbno izberite shujševalne partnerje, zraven pa si, brez slabe vesti, privoščite hrano, ki jo imate najraje. Še piškoti so dobrodošli!

Primer jedilnika za en dan:
Zajtrk:
2 rezini slanine oziroma nekaj koščkov klobase (1 enota beljakovin), 2 čokoladna vaflja (1 enota hitrih ogljikovih hidratov)
Kosilo: 100 gramov puranjega zrezka, lahko tudi puste puranje salame (1 enota beljakovin), rezina kruha, lahko belega (1 enota hitrih ogljikovih hidratov), mešana solata s čebulo (1 enota počasnih ogljikovih hidratov).
Večerja: 100 gramov govedine (1 enota beljakovin), 3 skodelice popražene zelenjave (3 enote počasnih ogljikovih hidratov).
V treh prigrizkih, ki jih obvezno uvrstite med glavne obroke, enega pa si privoščite pred spanjem, naj bo od 100 do 200 kalorij. Izberete lahko manjšo vrečko čipsa, dva čokoladna piškota ali pol rezine torte, skodelico pudinga iz posnetega mleka, rebro čokolade ali kozarec rdečega vina, skodelico pokovke, pol skodelice sladoleda ali dve rezini sira.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.