Številka sedem

Številu 7 vlada Neptun
7 je magično število, ki predstavlja astrologijo, numerologijo, okultizem, barvo in glasbo. Sedem je dni v tednu, poznamo pa tudi sedem barv, sedem not glasbene lestvice, sedem Luninin men, sedem morij, sedem nebesnih teles, sedem čaker in sedem čudes sveta.

Po Naci Jermanj je 7 število, ki predstavlja okultizem, astrologijo, numerologijo, zabavo, glasbo.

Imajo ga ljudje rojeni 7, 16 in 25 v mesecu.

Rojeni 7. v mesecu so nagnjeni k okultnemu in intuitivnemu, imajo veliko ustvarjalne energije in modrosti.
Navzven so videti tihi in mirni, nedejavni, vendar v njih kar vre od energije, življenja in nemira.

Poročijo se relativno kmalu in so partnerjem vdani, stalno pa želijo dokaze njegove ljubezni in predanosti.
Kadar živijo na nižji duhovni ravni so pogosto poročeni več kot enkrat, kar jih sicer onesrečuje. Živeti morajo na višji duhovni ravni da so srečni.

Pri delu so zelo zagrizeni, delavni, dostojanstveni, obvladani in zadržani. Misleci in učenjaki.

Zanje ni dobro, da pijejo alkohol, sploh pa ne kadar imajo psihične težave, saj to zanje pomeni katastrofo.

Umsko so izredno močni, včasih se kljub temu težko izražajo.
Srečni so, če živijo ob morju, rekah, jezerih.
So dobri fotografi, pisatelji, učenjaki, glasbeniki.

Številčni ustroj sveta je posledično razviden v numeričnih skladnostih, ki obvladujejo strukturo in gibanje kozmosa in sveta. Tako je kozmos zaznamovan pretežno s sedmiško in dvanajstiško simboliko. Simbolika števil je imela tako zelo pomembno vlogo v življenju, da so jo upoštevali tudi v arhitekturi. Pri gradnji so namreč v skladu s tem znanjem in namembnostjo stavbe naredili primerno število oken, stebrov, vrat, okrasja itd. Prav tako se je ta filozofija odražala pri vsakdanjih predmetih, vladarskem in cerkvenem okrasju, nakitu, celo oblačilih. Števila so tudi osnova za glasbeno teorijo, to sta razvijala  Platon in Pitagora, nato pa se je prenesla v srednji vek. Simbolika števil pa ni usodno povezana zgolj z glasbo, ampak tudi s simboliko barv, cvetja, dragih kamnov, živali itd. Kozmografsko razumevanje števil so v veliki meri zaznamovali srednjeveško in renesančno umetnost.

Človek se je od nekdaj spraševal, kje je njegovo mesto v kozmosu. Zato se je razvila teorija o makro- in mikrokozmosu, kjer makrokozmost predstavlja vesolje, mikrokozmost pa človeka. Oba sta med seboj povezana in odvisna drug od drugega. Na primer: človek ima na glavi sedem odprtin (usta, dve nosnici, dvoje oči, dvoje ušes), ki ustrezajo sedmim planetom (po Ptolomeju so poznali 7 planetarnih sfer: Luna, Merkur, Venera, Sonce, Mars, Jupiter, Saturn) in ta medsebojna povezava vpliva na naše dojemanje sveta.

Evropska kultura od antike do razsvetljenstva

Pa poglejmo, s čim vse je številka sedem še povezana. V antiki je bila sedem povezana s sedmimi griči v Rimu, sedmi griči v Konstantinoplu, sedmimi cesarji, sedmimi čudesi starega sveta (piramide v Gizi, viseči vrtovi v Babilonu, Zeus na Olimpu, Artemizin tempelj v Efezu, mavzolej v Halikarnasu, kolosej na Rodosu, svetilnik v Aleksandriji).

Sedem svobodnih umetnosti oz. veščin, ki jih je poznala že antika, se je preneslo tudi v srednji vek. Gre za aritmetiko, geometrijo, glasbo, retoriko, dialektiko in gramatiko. Te se  povezujejo s sedmimi planeti, kjer je vsak planet povezan s svojo večino, ki jo predstavlja. Ti so povezane še z dragimi kamni, ki so tudi kasneje večinoma ohranili pomen znan že v antiki (npr. zlato pripada Soncu, ta je povezan z glasbo, ki jo kot eden sedmih predstavnikov ved zastopa Pitagora). V krščanski simboliki je sedem število, ki predstavlja popolnost, hamonijo. Poznamo sedem teoloških ved,  sedem kreposti (preudarnost, pravičnost, moč, zmernost, vera, upanje, ljubezen), sedem pregreh (neumnost, nepravičnost, nestanovitnost, nečistost, malikovanje, brezup, pohlep),  sedem smrtnih sli naglavnih grehov grehov, sedem darov svetega duha, sedem del usmiljenja, sedem Marijinih radosti in žalosti, sedem let izobilja in sedem let lakote (sedem suhih in sedem debelih krav).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.