Sedem povzročiteljev prhljaja

1. Toplota

Topel zrak iz sušilca za lase izsušuje vaše lasišče. Prhljaj torej ni nič drugega kot suhe in odmrle kožne celice, ki se odluščijo od lasišča. Če zaradi mokrih las ne bo trpelo vaše zdravje, si lase raje posušite kar na zraku.

2. Slaba prehrana

Slabo prehrano lahko krivimo še za veliko drugih nadlog, ne le prhljaj. Poskrbite za zadosten vnos vitaminov, ki bodo pomagali obnoviti in nahraniti vašo kožo.

3. Različna lasišča

Eden od razlogov je lahko staranje kože, prekomerno luščenje lasišča pa je lahko tudi posledica glivičnih okužb, dermatitisa ali psoriaze.

4. Ostanki šampona

Če ste si glavo umili v naglici in tako slabo izprali šampon, vam lasišče ne bo hvaležno. Lasišče bo samo poskušalo odstraniti ostanke šampona in sicer s prhljajem. Med spiranjem bodite torej pozorni, da iz las odstranite ves šampon.

5. Neprimerna nega

Ob zasičenosti trga z različnimi proizvodi za nego las je težko najti pravega zase. Lasišču ne odgovarjajo vsi in neprimerne izdelke zavrača tako, da dobite prhljaj. Poskusite zamenjati šampon z blažjim in vašemu lasišču prijaznejšim proizvodom.

6. Umivanje

Eden od razlogov za prhljaj je lahko tudi prepogosto ali preredko umivanje las. Seveda ni treba zapostaviti osebne higiene, vendar umivanje las z agresivnimi proizvodi vsak dan lahko lasišču le škodi. Obratna skrajnost pa seveda prav tako ni priporočljiva, saj z umivanjem odmrle celice pomagamo odstraniti z lasišča.

7. Stres

Naše telo pod stresom reagira drugače kot sicer, ena od posledic stresnega obdobja je lahko tudi prhljaj. Pri tem velja opomniti, da se raje osredotočite na zmanjšanje stresa, ne le prhljaja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.