7 nasvetov za varčevanje elektrike

Predstavljamo vam 7 nasvetov, na kaj bodite pozorni v svojem domu, da boste varčevali z električno energijo.

  1. Stare navadne žarnice zamenjaj z varčnimi žarnicami. Te so sicer nekolliko dražje, a na dolgi rok boš z njimi ogromno privarčeval, saj trajajo dlje in porabijo manj energije.
  2. Vse elektronske naprave, ki jih ne uporabljaš, povsem ugasni, najbolje pa je, da jih tudi kar izklopiš.
  3. Če živiš v hiši ali večjem stanovanju, pozimi zapri ventile na radiatorjih v sobah, ki jih ne uporabljaš pogosto. Zapri tudi vrata teh sob, da ne bo vanje prehajala toplota iz ostalih prostorov.
  4. Dobro zatesni vrata in okna. Skozi špranje lahko pozimi izgubiš ogromno toplote oziroma je zaradi njih poleti prostor pregret. Okna in vrata lahko preprosto zatesniš s trakovi, ki so zelo učinkoviti in veliko cenejši, kot če bi jih zamenjala z novimi vrati in okni.
  5. Perilo peri v hladni do mlačni vodi. Perilo bo čisto tudi, če ga ne boš prala na 60 alli 90 stopinjah, poleg tega pa se je večina proizvajalcev pralnih praškov prilagodila tovrstnemu varčevanju in svoja čistila prilagodili pranju pri nižjih temperaturah.
  6. Pipe, ki puščajo, popravi ali pa raje kar kupi nove, ki bodo dobro tesnile. Čeprav je kapljanje videti precej neškodljivo, pa kapljica na kapljico na leto nanese kar veliko stran vržene vode.
  7. Pralni stroj uporabljaj zjutraj ali zvečer, ko je hladneje. Pozimi boš na ta način z njim malo ogrel stanovanje (ali pa vsaj kopalnico) in lahko tako prihraniš pri ogrevanju, poleti pa ga ne boš še dodatno segreval in boš tako prihranil pri rabi kllimatske naprave.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.