7 nasvetov, kako se znebiti neprijetnega zadaha

Slab zadah je zagotovo izkusil že prav vsak izmed nas, vendar o njem še vedno neradi govorimo. Večkrat nastane zaradi neustreznih živil, ki jih uživamo in se pojavlja kljub redni ustni higieni. Čeprav ga nikoli ne bomo mogli za vedno odstraniti, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, ki bodo vsekakor pripomogli k boljšemu vonju in okusu.

1. Žvečite

Listi sveže mete so odličen uničevalec slabega zadaha. Poleg tega, da bo meta nevtralizirala neprijeten vonj in osvežila vaša usta, bo prav tako pomirila razdražen želodec in izboljšala prebavo. Meta že dolgo velja za priljubljeno zdravilo in začimbo, njene prednosti pa so izkoriščali že naši predniki. V Sredozemlju so meto gojili Egipčani in Grki ter jo zaradi ostrega vonja uporabljali tudi kot krepčilo za živce.

2. Nitkajte

Tudi zobna nitka pripomore k boljšemu zadahu. Ne pozabite, da ščetkanje odstrani le 70 odstotkov zobnih oblog, zato je nitka obvezen pripomoček, ki pride tudi do najbolj skritih kotičkov naših ust. Tako se boste znebili ostankov hrane med zobmi in bakterij, ki povzročajo neprijetne vonjave. Najboljša izbira so povoščene nitke, ki ne povzročajo zatikanja.

3. Vsaj dvakrat na dan

Če vam čas in delo dopuščata, si zobe ščetkajte trikrat na dan, v skrajnem primeru pa za ustno higieno poskrbite vsako jutro in večer. Proti slabemu zadahu bo najbolj učinkovita zobna pasta z dodatkom mentola, medtem ko si lahko omislite tudi pasto z dodatkom belila ali svežega okusa limone. Uporabljajte jo v zmernih količinah, dovolj bo že velikost grahovega zrna.

4. Zobozdravnik

Redni pregledi pri zobozdravniku vas lahko rešijo nenadnih zobobolov in gnilobe, ki jo sami zagotovo ne bi zaznali. Čeprav marsikdo obisk zobozdravnika prestavlja, dokler ne pride do težav in bolečin, se moramo zavedati, da nas preventiva lahko reši pred nepotrebnimi posegi in zalivkami. Zobozdravnik je kljub nepriljubljeni funkciji lahko vaš prijatelj.

5. Voda

Slab zadah nastaja tudi zaradi dehidracije, zato poskrbite, da vaša usta nikoli ne bodo občutila žeje. Na dan popijte vsaj liter in pol navadne vode, njen okus pa popestrite z nekaj kapljicami limone ali pomaranče. Med predpisano dnevno tekočino niso všteta kava, ki povzroča obarvanje zob in še dodatno dehidracijo, ter različne gazirane pijače, ki zaradi dodanega sladkorja močno škodujejo našemu zobovju.

6. Jabolko

Če pri roki nimate ščetke ali žvečilke, si zobe očistite z jabolkom. Sadež, ki ga ne smete olupiti, bo s svojo lupino odstranil obloge, ki so se med obrokom nabrale v ustih. Enako funkcijo danes opravljajo žvečilke z dodatkom grobih delcev, ki poskrbijo tudi za čistočo jezika, ki je leglo bakterij.

7. Stop!

Izogibajte se živil, ki povzročajo neprijeten vonj. Med najpogostejše spadajo kava, cigarete, česen in čebula. Če se jim ne morete odpovedati, poskrbite za ustrezne blažilce neprijetnega okusa. Usta splaknite z vodo in ustno vodico z okusom mentola, posezite po žvečilkah ali bonbonih brez sladkorja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.